Байдън призна: САЩ принудиха ЕС да наложи санкции на Русия

ЕС не е искал да налага санкции на Русия, но го е направил под натиска на САЩ. Това заяви вицепрезидентът на САЩ Джоузеф Байдън. По думите му, Вашингтон предоставил на страните от ЕС два избора – да се застъпят за Украйна или „да се сблъскат с по-сериозни последствия“, предаде ТАСС.

„Истината е, че Европейският Съюз не е искал да налага санкции, но Америка поведе като лидер и президентът Обама настоя на тези действия. Понякога му се налагаше да поставя в неловко положение Европа, въпреки рисковете от икономически загуби за нея, с цел тя да започне да действа срещу Русия, да я принуди да плати“, поясни Байдън.

Сега, казва той, изборът трябва да бъде направен от Русия.

Президентът Владимир Путин в коментара си относно санкциите на 2 октомври заяви на форума „Русия зове!“ в Москва, че Руската Федерация се отнася спокойно срещу наложените й ограничения, докато световната икономика заради тях ще понася дългосрочни негативни последствия. Действията на чуждестранните правителствакоито сами затварят пред себе си пътя към руските пазари Путин нарече „пълна глупост“.