А. Симов: Русия ни изпробва със самолетите, ние елементарно се хванахме

Едва ли в Русия живеят наивници и Москва е наясно, че България ще откаже въздушно пространство. Българското Външно министерство се хвана на елементарния номер, отказвайки на руски самолети с хуманитарна помощ. Външният натиск върху България няма как да не се окаже поредния препъни камък в отношенията между България и Русия, коментира за Фрог нюз журналистът Александър Симов.

Дори и да няма външен натиск върху това решение, Външно работи със слугински инстинкт, което е втора природа на българската власт. Причината за отказа е безумен – съмнявали се, че товарът е хуманитарна помощ. А кога Външно се е усъмнявало какво карат американците на наша територия?! Ако се бяха съмнявали така, щеше ли да се стигне до инцидента в Анево, когато се разбра, че американците изпитват оръжия у нас?! България с този отказ се държи като политически съюзник на Ислямска държава, подчерта Симов.

Русия търси начин да стопли отношенията си с европейските страни. Това е опит да се сработи коалиция срещу ИДИЛ в Сирия, тъй като съществува вероятност ИДИЛ да обърне поглед към Крим. Путин предлага оферта в Европа – дайте да решим проблема с бежанския поток. Франсоа Оланд чу посланието, но не и ние, допълни Симов.