Атонски монаси изписаха уникална икона за руския президент

Гръцки свещеници и обществени дейци възнамеряват да поднесат в дар на руския президент Владимир Путин уникална икона – Панайа Патриотиса (Божията майка Патриотка) или „Единство“.  Тя е изрисувана специално за Русия в знак на благодарност за приноса в съхраняването на традициите на православието и в развитието на Европа, разказаха пред журналисти свещеници и представители на обществената организация ELAIA („Елиа“, „Олива“).

Планира се иконата да бъде подарена през 2016 г., когато е кръстосаната година на Русия и Гърция.

Иконата е дело на атонски иконописци. Уникален е не само нейният рисунък, но и големината й – 2.3 на 1.8 метра и тегло 150 килограма. Иконата е наречена „Единство“, тъй като на нея има стих от Евангелието – „Да бъде единство“.

Иконата е благословена от Московския и на цяла Русия патриарх Кирил, съобщи настоятелят на църквата Панайа Сумела в Миниди отец Григорий. В неговия храм ще се съхранява иконата, докато бъде пренесена в Русия.

Според него, и рамката на иконата също носи смисъл – на нея са изобразени първият управител на Гърция Йоан Каподистрия, адмиралът на флота Фьодор Ушаков и почитаемият светия Свети Георги.

В близките дни иконата ще бъде пренесена в министерството на отбраната на Гърция, където има малка църква. Тя ще бъде посрещната от министъра на отбраната и ръководителите на въоръжените сили на Гърция. Там иконата ще остане няколко дни.

„Пред нея ще се покланят и молят, а след това иконата ще бъде пренесена във военната болница, след което, в Деня на тържествата на православието, ще бъде доставена в нашата църква. Това има символично значение, нашата църква е руска, а паството – рускоезично население. Първоначално искаха иконата да бъде изпратена в руската църква в центъра на Атина, но там няма условията, каквито имаме ние. Иконата ще бъде при нас до 2016 г., когато по време на дните на Русия в Гърция ние ще я предадем на руската държава“, каза отец Григорий.

Да бъде сътворена руска версия на образа на Божията майка на Единството, в цялото величие на достойния православен руски народ, бе решено през 2006 г., разказа атонският архимандрит старец Георгий Алеврас Кавсоколивит.

В началото е създаден гръцки вариант на иконата, който е по-малък по размер – 1,5 м на 1 м и се намира в Атон. През 2009 г. е изписан и руският вариант.

„Когато посетихме Русия през 2009 г., ние подарихме копие на иконата на Божията Майка Патриотка на патриарх Кирил и получихме благословията за изписването на голяма икона, която да подарим на руския президент. И независимо от това, дали ще отиде в Русия или не, тя принадлежи на Русия“, каза старецът.

Той разказа, че обича Русия като своя родина. „Руската църква е най силната и свободна Православна Църква“, каза архимандритът.

„Тази икона отразява наследството на византийската култура, наследството, което е приела Русия. И ние много вярваме, че в този труден час, Божията Майка може да помогне на Гърция да подобри отношенията си с Русия. Това е нещото, с което се занимавахме ние през последните години с ръководителя на фонда ELAIA Йоанис Корнилакис“, каза още архимандрит Георгий.