НЕК се ангажира да плати до 15 декември пълния размер на сумите по арбитражното решение. В замяна „Атомстройекспорт” се отказва от лихвата – 167 хил. евро на ден, която Националната електрическа компания дължи от датата на излизане на решението на съда в Женева за АЕЦ „Белене”. Това съобщи енергийният министър Теменужка Петкова. Общата сума на въпросните лихви е 23 млн. евро.

„НЕК имаше 7 искания за корекции към арбитража за размера на лихвите, 4 от тези корекции бяха одобрени. НЕК ще спести лихви в размер на 20,9 млн. евро от корекциите. Общият размер на намалението, което ще постигнем е близо 50 млн. евро”, добави Петкова.

„Днес подписахме споразумение за окончателното приключване на решението по отношение на арбитража за АЕЦ „Белене”, страни по което са НЕК и „Атомстройекспорт”. Затваряме една страница на отношения, създаващи проблем, оттук нататък съм убедена, че ще развиваме в положителна посока нашите отношения”, подчерта Петкова.

„Споразумяхме се и оборудването ще го видим до 5 декември тази година. До 5 декември оборудването ще бъде инспектирано. Днес постигнахме успехи за двете страни. Оттук нататък предстои Европейската комисия да даде решение във връзка с предоставянето на финансовата помощ към НЕК. Имаме уверение на ЕК, че разглежда въпроса приоритетно”, поясни министърът на енергетиката.

„През последната седмица толкова активно общувахме с Петкова, че разбрах всичко казано от нея. Потвърждавам всичко, казано от нея. Ние очакваме да получим постъпленията за погасяване на дълга до 15 декември”, каза първият заместник генерален директор и директор на Блока за развитие и международен бизнес на руската държавна корпорация „Росатом“ Кирил Комаров.

„Тази година Русия и България отбелязват 50 години от установяване на ядрени отношения между двете страни. През тези 50 години ние си сътрудничим изключително добре”, добави той.