Атомната подводница „Юрий Долгорукий” изстреля „Булава”

Стратегическата атомна подводница „Юрий Долгорукий” от проект 955 (класс «Борей») успешно изстреля междуконтиненталната балистична ракета „Булава” в Баренцево море в посока на полигона Кура в Камчатка, предаде ТАСС, позовавайки се на съобщение от пресслужбата на руското министерство на отбраната.

Подводницата тип „Борей“ е била с пълен комплект въоръжение от 16 балистични ракети.

Ракетите „Булава”, които имат оперативен обхват от 10 000 километра са в състояние да пренасят 10 свръхзвукови, индивидуално ръководени, ядрени, бойни глави със заряд от 100-150 килотона всяка.

Това е първата военно-учебна стрелба с „Булава“, допълват от руското министерство на отбраната. През септември такава също бе изстреляна от подводница, но в рамките на конструкторски тестове на ракетния комплекс.

Главният ракетоносец по проекта 995 “Борей” – „Юрий Долгорукий“ – беше предаден на ВМФ на Русия в началото на 2013 година. Всяка подводница от този клас може да носи 16 МБР “Булава” с разделяща се бойна глава. Далекобойността на полета на МБР зависи от оборудването и може да достигне 11 хиляди километра.

Очаква се въоръжените с МБР “Булава” АПЛ “Борей” да станат базата на морските стратегически ядрени сили на Русия до 2025-2030 година.

http://www.youtube.com/watch?v=2OOeBQvBnbI