Атомната подводница „Тула” успешно изстреля балистичната ракета „Синева”

Руската атомна подводница  със стратегическо предназначение „Тула“ от Северния флот на Русия  успешно изстреля междуконтиненталната балистична ракета „Синева“ от акваторията на Баренцово море към полигона Кура на Камчатка. Това съобщи руското военно министерство, предаде ТАСС.

Изстрелването на балистичната ракета с морско базиране не е извършено на повърхността, а под вода.Телеметричните данни показват, че ракетата е поразила условна цел на полигона Кура в Камчатка.

„В рамките на проверката на  надеждността на морските стратегически ядрени сили…“Тула“…произведе пуск на междуконтинентална балистична ракета „Синева“ от акваторията на Баренцово море към полигона Кура“, се отбелязва  в съобщение на руското министерство.

Подводницата „Тула“ е със стратегическо предназначение и влиза в състава на Северния флот. Тя е построена през 1987 година и наскоро претърпя модернизация в предприятието „Звездочка“ (Северодвинск).

Междуконтиненталната балистична ракета трето поколение РСМ-54 „Синева“ (по класификация на НАТО Skiff SSN-23) е към ракетния комплекс Д-9РМ. Ракетен комплекс Д-9РМ с ракета РСМ-54 е бил приет на въоръжение през 1986 година. През 1996 година производството на ракетата РСМ-54 е прекратено, но през септември 1999 година Русия приема решение за възобновяване на производството на модернизирания вариант РСМ-54 „Синева“.

Междуконтиненталната балистична ракета „Синева” е важен елемент от военната стратегия на Русия в близките десетилетия. Тя е предназначена за поразяване на стратегически обекти на междуконтинентални разстояния. Далечината на полета на „Синева“ превишава 11 хил. км. Ракетата е снабдена с разделяща се глава с индивидуално насочване на бойните блокове към целта. „Синева“ се използва от подводници трето поколение. Ракетата е способна да носи от 4 до 8 боеви блока с обща маса над 2,5 тона.

Изпитанията на „Синева“ завършиха през 2004 година.

Във ВМС на Русия също е на въоръжение твърдогоривния балистично ракетен комплекс Д-30 „Булава“, който е разположен на подводници четвърто поколение 955 „Борей“.

Това е вторият пуск на балистична ракета от атомна подводница за една седмица. Последният пуск на „Булава“ бе на 29 октомври тази година от атомната подводница „Юрий Долгорукий“.