Атина: Перспектива, а не санкции срещу Русия

Европа не трябва да въвежда нови санкции срещу Русия. Необходимо е да се търси дългосрочна перспектива за отношения с Москва. Не трябва да се вземат прибързани решения.

Това каза новият гръцки министър на външните работи Никос Коцияс в интервю за агенция АНА-МПА. По време на срещата на министрите на външните работи на Европейския съюз /ЕС/, която се състоя в Брюксел в четвъртък Коцияс е подчертал, че Гърция търси стабилизиране на ситуацията и мир в Украйна и се противопоставя на разрив в отношенията между Русия и ЕС. Според него дебатите по този въпрос били много тежки и е било необходимо да се намери начин за запазването на външно-политическите отношения на Гърция с Европа, но в същото време и да не се нарушават отношенията на Европа и Гърция с Русия.

Коцияс твърди, че по време на срещата Гърция “се е противопоставяла до последния момент и е успяла да убеди повечето участници, че Европа не трябва да въвежда нова, трета вълна от санкции срещу Русия – т.нар. секторни санкции, които означават унищожаването на цели сектори от икономиката на Русия”.

“Партньорите, които не желаят прекъсване на отношенията с Русия гледаха на нас със симпатии, заставаха зад нас по време на преговорите. Останалите партньори, които са категорично против подобни преговори с Русия, бяха критични и се дистанцираха от нас”, казва още министърът.

Коцияс твърди, че по време на срещата неговите аргументи са били изключително и само политически и геополитически. Върховният представител на ЕС по външна политика и сигурност Федерика Могерини осъзнала проблема и разбрала, че “интеграцията на Ес не може да се реализира чрез постоянна агресия, уточнява дипломатът.

Европейският съюз трябва да търси дългосрочна перспектива – какви отношения иска да има с Русия и как да се стигне до стабилизирането на региона, смята Коцияс.

Миналият четвъртък министрите на външните работи на ЕС се отказаха от намеренията си за въвеждане на нови санкции срещу Русия, а гръцкото правителство определи това решение като “значителен успех на гръцката дипломация”. /БГНЕС, АНА МПА и ТАСС