Астахов: необходим е трибунал за разследване на убийствата в Украйна

Необходимо е да се създаде международен трибунал за разследване на убийствата в Украйна,  съобщи упълномощеният по правата на детето в Русия Павел Астахов,предаде РИА Новости.

„Съветът за сигурност на ООНтрябва да учреди трибунал за предаване на  Международния наказателен съд на онези, които са давали престъпни нареждания в Украйна. Всяко такова нареждане има автор. Трябва да се разследва всеки факт, свързан с гибелта на мирното население. Това е труден път, но не бива да се пренебрегва и да се отказва от него. Въпреки че световната общественост игнорира престъпленията в Източна Украйна, руската страна трябва да продължи да доказва фактите за прилагане на оръжия срещу мирно население”, категоричен е Астахов.

Той добави, че на територията на Руска Федерация са настанени над 10 хиляди деца от Югоизточна Украйна.

„Точната цифра никой не знае, защото всеки ден пристигат бежанци, но със сигурност можем да потвърдим за тези 10 хиляди деца-бежанци”, уточни Павел Астахов.

Също така, правозащитници събират информация за деца, останали без попечението на родители и се намират на територията на Русия. На първо място става дума за деца настанени в детски домове в Московска и Волгоградска области. Освен това, в Русия пристигат много деца сираци. Въпросът относно настаняването им изисква особен юридически подход.

Освен това, Астахов отбеляза, че големият брой случаи на детска смърт по времена бойни действия сочи за пореден път необходимостта от създаване там на хуманитарен коридор за евакуация на мирното население. На 23 юни председателят на комитета по въпросите на здравеопазването на Върховната Рада на Украйна Татяна Бахтеева съобщи, че от войната в Югоизточна Украйна вече са загинали над 40 деца.