Асандж отхвърли твърденията за хакерски атаки от Русия

Основателят на сайта „Уикилийкс“ Джулиан Асандж отхвърли твърденията в доклада на американското разузнаване за руските хакерски атаки, че Москва е осъществила „изтичане“ на информация към сайта с цел да повлияе на резултата от изборите в САЩ, предадоха ДПА и Асошиейтед прес.

В пресконференция по интернет от еквадорското посолство в Лондон, където живее от 2012 г., Асандж каза, че докладът е нагледен пример „как разузнавателните служби на САЩ са политизирани от администрацията на президента Обама“.

Той посочва още, че Уикилийкс щателно крие своите източници и че публикуваната на сайта информация, включително имейли и документи от сървърите на Демократическата партия на САЩ и на Джон Подеста – шефа на кандидат-президентската кампания на Хилари Клинтън, са от източници, които нямат връзка с държавни структури.

„Ако нашият източник бе държава, ние далече нямаше да бъдем така загрижени за опазването им“, подчерта Асандж. Той призова хората, които в момента отговарят за компютърните сървъри на американското правителство, да презапишат и така да съхранят материали и файлове, които са пред риск от „масово унищожение“ по време на прехода към новата администрация на Доналд Тръмп.

„Нашата философия е, че такава информация е част от историята“, отбеляза Асандж. Той изрази също така съмнение, че разкриватели на тайни и на компрометиращи факти като него ще бъдат в безопасност при администрацията на Тръмп и отхвърли твърденията, че „Уикилийкс“ се е въздържал да публикува изтекла информация от Националния комитет на Републиканската партия.

Източник: novini.bg