Асад: Сирия се нуждае от руското военно присъствие

Сирия има нужда от руското военно присъствие дори и при относителното стабилизиране на ситуацията. Това заяви в интервю за РИА Новости сирийският президент Башар Асад.

По думите му, руските военни бази в Сирия за необходими за баланса на силите в света, особено сега, когато заплахата от тероризма е много висока и в региона, и в целия свят.

Сирийският президент назова тези, които са заинтересовани от това ситуацията в страната да не се промени към по-добро.

„Тероризмът – това е истинският проблем. Ние трябва да се борим с него на международно равнище, защото тероризмът засяга не само Сирия. Той съществува и в Ирак. Пряко той се подкрепя от Турция. Пряко го подкрепя и управляващото кралско семейство на Саудитска Арабия, както и част от западните държави, особено Франция и Великобритания“, заяви Асад.

„Що се отнася до останалите държави, то те гледат, наблюдават. Никаква сериозна дейност по този въпрос не се провежда от тяхна страна“, отбеляза още той.

Сирийският президент отбеляза, че ООН не е успяла да изпълни ролята си на пазител на мира в света, а Западът не променя политиката си в стремежа си към глобално превъзходство.

Поради тази причина в Дамаск разглеждат възможността за дислоциране на своя територия на само на руски бази.