Асад: Путин е единственият защитник на християнската цивилизация

Башар Асад смята, че възможността той да напусне президентския пост в Сирия зависи изключително от мнението на сирийския народ. Той направи това изявление в публикувано днес интервю за френското икономическо списание „Валер актюел“, цитирано от ТАСС.

„Въпросът за моето оттегляне от поста не може да се разглежда на международни конференции, а зависи изключително от волята на сирийския народ и от решения на парламента“, посочи Асад.

„Тези, които искат да унищожат Сирия, се стремят по този начин да унищожат последната светска държава в региона. Светският характер е неотменна част от сирийската държава и това има огромно значение за целия Близък изток“, каза той.

По повод кървавите терористични актове в Париж президентът нарече случилото се „ужасно“. „Но Франция не може успешно да води борбата срещу тероризма, ако продължава да бъде съюзник на Катар и Саудитска Арабия“, подчерта той.

Асад добави, че Сирия ще обменя разузнавателни данни с Франция само ако Париж промени политиката си в региона.

Отговаряйки на въпроса „не води ли Турция двойна игра“ относно борбата с тероризма, той каза: „Неразбиране на ситуацията по-скоро демонстрира Западът, заслепен от това, което става в Турция. Именно Турция поддържа групировките „Джебхат ан Нусра“ и „Ислямска държава“. Именно тя изпраща милиони мигранти във вашите страни. Вие би трябвало по-внимателно да се опитате да разберете онова, което е замислил турския президент Ердоган“.

„Путин – единственият защитник на християнската цивилизация“

Башар Асад заяви също, че руският президент Владимир Путин играе важна роля в борбата с тероризма и ислямския екстремизъм.

„Когато гледам ситуацията в света, се убеждавам, че президентът на Русия Владимир Путин е единственият защитник на християнската цивилизация, на когото може да се разчита“, заяви Асад.