Асад: Западът е нечестен и това е най-важният урок, който научи Сирия

Президентът на Сирия Башар Асад счита, че не може да се разчита на западните страни – те са нечестни, а политиката им се разминава с нормите на международното право.

„Най-важният урок, който научихме, но който отдавна знаехме, е, че Западът е нечестен. Западните страни са неискрени. Те провеждат политика, която е далеч от принципите, от международното право и ООН. На Запада не може да се разчита при разрешаването на какъвто и да е проблем. Колкото по-добри приятели имаш, толкова по-бързо и с по-малко усилия се постига решение. Затова всеки държавник трябва да може да избира приятелските държави, които ще бъдат с него в период на криза“, заяви Башар Асад в интервю за РИА Новости.

По думите му, той не би пожелал на нито една държава и народ да преминават през това, което е преживяла Сирия.

„Ние преминахме през нечовешки изпитания. Живеем в свят, в който днес няма нито международно право, нито морал в политиката. Всичко може да се случи на всяко място на планетата. Но какво искам да кажа, изхождайки от опита ни в Сирия: първо, че всяка проява на фанатизъм, било то религиозен, политически или някаква фикс-идея, е разрушителна за обществото. Трябва да се избягва фанатизмът по пътя на изграждането на обществото, това е дълг на държавата, както и задължение на всички съществуващи елементи на това общество и на всеки гражданин“, отбеляза той.

„Друг момент е, ако се случи тази или каквато и да било друга криза в някоя от страните, първото нещо, което един държавен деец трябва да знае е, че защитник на страната е народът. И при избора на план за действие за разрешаване на кризата трябва той да отговаря на обичаите и традициите на народа и неговата история. Решението не може да идва отвън, зад граница. Отвън може да дойдат на помощ приятели, както се случи днес – от Русия и Иран. Но ако няма вътрешна воля и добри отношения между народа и държавата, е невъзможно да бъде намерено решение“, счита сирийският президент.