Асад: Западни политици са в тайни преговори с нас

Западни политици са в тайни преговори с правителството на Сирия и повтарят антиправителствената позиция на САЩ от страх да не ядосат Вашингтон, заяви в четвъртък президентът на арабската република Башар Асад, предаде „Спутник“.

„Те ни нападат политически, а след това изпращат политици, за да се справят с нас под масата, особено по отношение на сигурността – включително правителството на Австралия“, каза Асад в интервю за австралийската телевизия SBS News. Асад твърди, че повечето западни политици и дипломати „не искат да ядосат САЩ“ и „само повторят това, което САЩ искат да кажат“.

По-рано турският преговарящ Исмаил Хаккъ Пекин заяви за руската медия Спутник, че отношенията между Анкара и Дамаск са се подобрили при последните тайни преговори, тъй като и двете страни показват желание за диалог.

Според неотдавашен репортаж на алжирския вестник „Ал Уатан“ между двете правителства е имало контакт, като посредник е било алжирското правителство.

От Русия признават Асад за легитимния лидер на Сирия и многократно са заявявали, че сирийският народ трябва свободно да избере правителството си без външна намеса. САЩ и някои американски съюзници пък подкрепят част от опозицията, сред които и ислямски екстремисти, свързани с „Ал Кайда“. И отдавна настояват Асад да подаде оставка.