Асад: Действията на Русия в Сирия за „акт в защита на Европа“

Действията на Русия в Сирия са „акт в защита на Европа“. Това заяви президентът на Сирия Башар Асад в интервю за агенция EFE, предаде ТАСС.

Отговаряйки на въпроса, какво е поискал руският президент Владимир Путин в замяна на помощта на сирийските власти в борбата с терористичната групировка „Ислямска държава“, Асад заяви: „Той не е искал нищо в замяна поради поне една проста причина: защото това не е търговия“. „Всъщност, нормалните отношения между две страни се основават на общите интереси“, подчерта сирийският президент.

„Въпросът е в това, какви са общите интереси на Сирия и Русия? Заинтересована ли е Русия от ръста на тероризма в Сирия? От разпадането на сирийската държава? От анархията? Не, Русия не е заинтересована от това“, заяви Асад, като добави, че Москва „иска стабилност в Сирия, Ирак и в региона като цяло“.

„Ние се намираме близо до Русия и, позволете ми да добавя, близо до Европа, – отбеляза сирийският лидер. – Във връзка с това, действията на Русия в Сирия представляват акт в защита на Европа“. Асад добави, че неотдавнашните терористични актове в Европа „са доказателство, че това, което се случва“ в Сирия, оказва влияние и върху европейския континент.