Армията на Новорусия освобождава териториите на ДНР и ЛНР

Изминалото денонощие на фронтовете в Новорусия донесе на опълчението няколко значими тактически победи, предаде РИА Новости, позовавайки се на съобщението на щаба на армията на ДНР.

За едно денонощие опълченците са превзели още няколко населени пункта, като украинските сили са претърпели загуби – минимум 320 ранени и убити, около 30 единици бойна техника.

В понеделник вечерта е започнал щурмът на позициите на украинските части, разположени в донецкото летище. В продължение на цялата нощ срещу 2 септември, артилерията на опълчението е нанасяла удари, в резултат на което украинските сили преминали в отстъпление от позициите си.

Летището в Донецк все още не е превзето напълно от опълчението, заради сериозните укрепления. Стана известно, че част от украинските военни, блокирали летището се предали в плен на опълченците, останалата част все още продължава да се съпротивлява. Но летището, като стратегически плацдарм за настъпление на столицата на Донецка народна република предвид разгрома на опълченците, определено вече не може да се разглежда.

На фронта на Луганска народна република нищо ново, без съществени изменения. Луганската армия със спокойно темпо се придвижва напред, освобождавайки от присъствието на правителствените войски населените пунктове в Луганска област.  През изминалото денонощие партизаните от опълчението са разгромили колона с боеприпаси за снабдяване на киевските сили.  Числото на загубите засега не се уточнява.