Армията на ДНР блокира украинската армия близо Донецк

Армията на Донецка Народна Република блокирала мощна украинска военна група в района на Войковски, Кутейниково,  Благодатное, Алексеевское, Успенка, съобщи ИТАР-ТАСС.

В обкръжение се озоваха щабът на 68-ми армейски корпус, 28-ма и 30-та механизирани бригади, а също 95-та аеромобилна бригада към Въоръжените Сили на Украйна. Заедно с тях са обкръжени и наказателните батальони „Айдар”, „Донбас” и „Шахтьорск”.

По данни на щаба на ДНР, в хода на контранастъплението на опълченците през последните две денонощия са били унищожени: батарея от 4 установки „Смерч”, 12 установки „Град”, 17 танка, над 30 БТР-а, около 50 автомобила с боеприпаси. Превзети са 7 склада с голямо количество боеприпаси, материални средства, хранителни продукти, които нацгвардейците са иззели от местното население по време на „прочистването”, в това число са и няколко джипа.

„Главният щаб на ДНР взе решение да премине от бойни действия с малки подразделение към провеждане на мащабни операции. На базата на отрядите на народното опълчение на Донбас са формирани три пехотни бригади. От доброволно преминали в опълчението украински военни и миньори на Донбас е създаден отделен доброволчески полк”, гласи съобщението от щаба на армията на ДНР.

„След продължителни позиционни сражения, армията на ДНР премина в контранастъпление през последното денонощие и проведе успешна операция по блокиране на две големи групи на украинските военни сили, освобождавайки Новодворное, Агрономическое, Новокатериновка, Осиково, Кльоновка, Строител, Ленинское”, съобщи министър-председателят на непризнатата република Александър Захарченко.