Арктическото командване „Север” ще бъде създадено до 2017 г.

Новото арктическо командване „Север” ще бъде сформирано в Русия до 2017 г., като в него ще влязат две бригади от Сухопътните войски, съобщи РИА Новости, позовавайки се на изявление на главнокомандващия Сухопътните войски на Русия генерал-полковник Олег Салюков.

„За защитата на националните интереси в Арктика се създава междувидова групировка на войските (силите). Завършва се формирането на отделна арктическа моторизирана пехотна бригада в Мурманска област. Втората арктическа бригада ще бъде създадена до 2016 г. в Ямало-Ненецки автономен окръг”, уточни Салюков.

Главнокомандващият Сухопътните войски на Русия поясни, че предстои да бъдат решени задачите с патрулирането на крайбрежната зона, охраната на обектите и териториите край бреговете на северните морета и Северния Ледовит океан, осигуряването на преминаването и съпровождането на корабите по Северния морски път, както и демонстрации на военното присъствие в Арктика. Бойната подготовка ще бъде организирана с отчет на климатичните условия.

„Арктическите съединения ще бъдат оборудвани с високопроходими транспортни средства – двустепенни транспортьори, моторни шейни и кораби на въздушна възглавница”, допълни още Салюков.

Русия възнамерява да укрепи позициите си в Арктика. Руският президент Владимир Путин нареди там да бъде създадена единна система за базиране на кораби и подводници от ново поколение, да се укрепи границата, както и да се създаде нов държавен орган за реализиране на политиката на Русия в Арктика.

До края на годината Русия планира да разшири военната си групировка в арктическата зона. На остров Котелни ще пристигне 99-та тактическа група, а в Мурманска област – 80-та Отделна моторизирана пехотна бригада. Освен това, на островите Земя Александър, Нова земя, о-в Врангел и нос Шмид ще бъдат разгърнати радарни постове и пунктове за насочване на авиацията. Планира се и укрепване на граничните войски на Федералната служба за сигурност. Към октомври 2015 г. на арктическите острови трябва да бъде завършена работата по възстановяването на инфраструктурата на противовъздушната отбрана.