Антифашисти в Рига дезинфекцираха Паметника на Свободата

Легионери почитат нацисткото минало под латвийски държавни знамена…

Латвийски антифашисти дезинфекцираха символично Паметника на Свободата в Рига, след като хиляда ветерани на латвийския легион Вафен-СС и млади радикали почетоха на традиционно шествие паметта на легионерите от Втората световна война, предаде ТАСС. Антифашистите ги изчакаха мълчаливо да приключат церемонията си, след което положиха пред паметника венец с надпис на траурна лента „В памет на жертвите на нацизма“.

Активистите бяха облечени в бели дрехи с надписи „Дезинфекция“. С кофи и парцали те дезинфекцираха символично плочите около монумента, където бяха стъпвали малко преди това легионерите. „Трябва да отмием всичко от кафявата чума“, обясни една от участничките в проявата.
„Хората, които се наричат легионери, не са герои на Латвия“, каза пред журналисти Ефраим Зуроф, директор на Центъра „Симон Визентал“. „Тези хора са воювали на страната на нацистка Германия и прославят нацизма“.
Председателят на движението „Латвия без нацизъм“ Йосиф Корен каза, че не е редно легионерите и техните симпатизанти да шестват под латвийски знамена. „Марширувайте под знамената, с които сте воювали“, прикани ги той.

16 март се отбелязва неофициално в Латвия като ден в памет на латвийския легион „Вафен-СС“. Парламентът разрешава всякакви публични мероприятия, но държавата не се ангажира с тях, освен да ги охранява с полицейски кордони.
През 1943 г. са създадени две латвийски дивизии „Вафен-СС“. След отделянето на Латвия от СССР през 1991 г. 16 март се отбелязваше няколко години като официална паметна дата. Но силната реакция в Русия и в Европа принуди властите да се откажат от официалното честване.

Снимка: http://defendinghistory.com