Ансамбъл „Александров“ пак стопли сърцата на българите

В хладната септемврийска вечер сърцата на хората, изпълнили зала 1 на НДК, до краен предел, бяха стоплени чрез чудото на руските песни. Вчера ансамбъл “Александров” изпълни много популярни военни хитове, старинни руски романси, народни песни и танци. Световно известният ансамбъл на руската армия “Александров” започна мащабното си турне на 5 септември в Будапеща и завършва на 11 декември в Талин.

Публиката ставаше на крака при изпълнението на гениалните песни – “Священная война” и „День Победы“. В изпълненото с тревоги за утрешния ден ежедневие присъствуващите почустваха силата на песента, увериха се отново, че макар настъпилото  смутно време за Европа  и разгарящата се война в близките до нас страни  от средиземноморието, зад българския народ стои огромната мощ на „славянския брат“. Ние и другите народи можем да разчитаме на Русия.
222
Към днешна дата ансамбълът се състои от 186 души, от тях 9 са солисти, мъжки хор (64), оркестър (38), смесена танцова група (35). Главният диригент на ансамбъла – заслужил артист на Русия Николай Кириллов; художественият ръководител – заслужил деец на културата на Русия полк. Геннадий Саченюк; зам.-директорът по творческата дейност – заслужил деец на културата на Русия Михаил Марушевский и солисти.
111
Всички членове на “Александров” имат специално музикално и хореографско образование, а 126 александровци са удостоени с почетни творчески звания (47 от тях и в момента са част от ансамбъла). През годините на войната ансамбълът е имал над 1500 концерта пред действащата армия, и до днес ансамбълът пее и танцува във военни части и подразделения. Хорът е признат за една от най-добрите мъжки формации в света.