Анкара: Турски компании ще участват в изграждането на „Турски поток“

Турски компании ще участват в изграждането на наземната част на газопровода „Турски поток“, заяви министърът на енергетиката и природните ресурси на Турция Танер Йълдъз, предаде РИА Новости.

„Турски компании ще участват в изграждането на „Турски поток“. Руските ни колеги знаят, че имаме голям опит в строителството на газопроводи. Надявам се, че ще използваме това“, каза Йълдъз в интервю за агенция Anаdolu.

Той добави, че страната му няма да участва в изграждането на подводната част от тръбата по дъното на Черно море.

Проектът „Турски поток“ предполага строителството на газопровод с мощност 63 милиарда кубични метра газа на година от Русия в посока Турция през Черно море. Газопроводът с протежение около 1100 километра ще се състои от четири нишки и ще прекарва до турско-гръцката граница до 47 милиарда кубични метра газ. Предполага се, че на границата на Турция с Гърция ще бъде създаден газов хъб, а страните от ЕС ще трябва самостоятелно да реализират газотранспортните мощности по по-нататъшния прием на този газ на своя територия.

Източник в руското министерство на енергетиката съобщи пред журналисти в края на юли, че Русия е изпратила на Турция проект за междуправителствено споразумение само за първата част от „Турски поток“ с мощност 15,75 млрд. кубически метра, по втората и третата част се планира подписването на документи поотделно.