Анкара изпрати на Москва проект на споразумението за „Турски поток“

Министерството на енергетиката в Турция е изпратило в Москва проект на споразумението между двете страни за строителството на газопровода „Турски поток“. В тази връзка Анкара очаква да получи съответно отговорът на Русия. „Вече изпратихме проекта на междуправителственото споразумение за реализацията на този газопровод. Сега чакаме отговор от руснаците. Няма да бъдем тези, които ще задържат реализацията на проекта“, казва министърът на енергетиката и природните ресурси на Турция Танер Йълдъз, предаде ТАСС. Към момента обаче по този въпрос все още няма коментар от руското енергийно министерство, пише inews.bg

По-рано Москва отправи към Анкара два варианта на междуправителственото споразумение за новия газопровод. Единият обхващаше изграждането само на първата от четирите паралелни тръби, които ще минат по дъното на Черно море, а вторият – всичките. В момента и двете се разглеждат от турската страна.

В края на юли руският енергиен министър Александър Новак заяви, че Москва е готова да подпише междуправителственото споразумение с Анкара за първата тръба в рамките на следващите една-две седмици. В същото време се съобщаваше, че споразумението за втората, третата и четвъртата паралелни тръби от газопровода, които трябва да доставят синьо гориво за Европа, ще бъдат отделени в друго междуправителствено споразумение.

През декември 2014 г. „Газпром“ и турската компания „Боташ“ подписаха меморандум за разбирателство относно изграждането на газопровод между Русия и Турция по дъното на Черно море. Със самото строителство ще се занимава компанията „Газпром Русская“. Решението за реализацията на проекта „Турски поток“ беше взето по време на визитата на руския президент Владимир Путин в Анкара на 1 декември 2014 г. Това стана паралелно с отказа от реализацията на газопровода „Южен поток“, който трябваше да свърже директно Русия с България. Прекратяването на проекта, който трябваше да доставя природен газ на държавите от Южна и Централна Европа беше свързано с неконструктивната политика на ЕС по отношение на проекта, припомня ТАСС.