Анастасия Павлова: Ако искате руски туристи, учете руски език!

Ако България заявява, че е ориентирана към руските туристи, всички в този бранш трябва да говорят и знаят руски. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ Анастасия Павлова, главен секретар на Евразийска туристическа организация във връзка с проведената кръгла маса за перспективите в развитието на българо-руските отношения в областта на туризма.

Според нея са необходими 4 условия, за да се увеличи туристическият поток от Русия в България. Сред тях, тя посочи облекчаването на визовата процедура, туристическият продукт да стане достъпен на всички нива, за да има не само евтини, а средни и скъпи турове. „Необходимо условие е да има специални туристически продукти за семейни почивки за дълго пребиваване, защото не всички руски туристи могат да си купят апартаменти в България, но всички искат да отидат на почивка. В тази връзка предложението много зависи от ценовата политика. Смятам за много актуално обучението на руски език в България. Бях в една българска агенция и забелязах, че средното и по-възрастното поколение чудесно говорят на руски и ни разбират. Младите за съжаление не разбират и не говорят руски”, каза тя.

По думите й, България и Русия винаги са били и ще бъдат братски държави независимо каква е ситуацията в света. „Това е залогът на нашата дружба – нашето общо минало. Знанието на руски език е много важно, без него няма да можем да се разберем и в частност и в туристическия бизнес”, каза тя и обърна внимание, че не само руският турист трябва да посещава България, но и български туристи също трябва да почиват в Русия. „Там има какво да се види, има и доста голям брой предложения, достъпни цени. Каним българските туристи да посетят Русия. Сега е много малък туристическият поток в Русия от български групи. Това е въпрос, който би трябвало да се обмисли и важна тема за разговор. Освен исторически, имаме и образователен туризъм, каним български студенти да идват при нас и да учат руски”, каза Анастасия Павлова.