Анализатор: „Турски поток” ще бъде реализиран въпреки реакцията на Запада

Проектът „Турски поток“ ще бъде реализиран въпреки негативната реакция на Запада. Това смята анализаторът на Sputnik Михаил Гамандий-Егоров.

„Двете страни определено са стратегически партньори. Може би те все още не са съюзници, отчитайки редица въпроси, по които имат противоположни позиции, понякога диаметрално противоположни. Но фактът, че днес сме стратегически партньори, е безспорен“, казва анализаторът.

Турция, отбелязва авторът, много се развива и днес предлага чудесни търговски възможности. Съдейки по тези възможности и средния стандарт на живот в страната, Турция има повече право да бъде в ЕС, отколкото балтийските страни, Румъния или Украйна.

„Все по-малко турски граждани са привлечени от перспективата за евентуалното влизане в ЕС. Точно обратното, сега много от тях изразяват желание да се залага на развитие на отношенията със северните съседи, с Руската федерация. Да не говорим за другите страни от БРИКС, включително Китай и страните от евразийското пространство. И Африка, където през последните години е много активна“, отбелязва анализаторът.

По думите му , това не означава, че Турция ще скъса отношенията си с Европейския съюз, но страната вече не смятала Европа за свой приоритет.

„Още повече, че настоящият Европейския съюз на практика е станал синоним на политически и икономически проблеми. Много се съмнявам, че на Турция й трябва това“, казва анализаторът.

Той подчертава, че Турция е отказала да се присъедини към антируските санкции. В допълнение, Русия и Турция са се договорили за строителството на газопровода „Турски поток“. Този проект ще позволи на Русия повече да не използва Украйна като страна, през която да транзитира газ за Европейския съюз, а Турция ще получи възможност да играе по-голяма роля в макроикономически и геополитически план, особено по отношение на Брюксел.