Анализатор: Санкциите срещу Русия струват на Европа десет пъти по-скъпо, отколкото на САЩ

Санкциите срещу Русия струват на икономиката на Евросъюза десет пъти по-скъпо, отколкото на САЩ, счита изпълнителният директор на Трансатлантическата академия и експерт в Германския фонд Мершал Стефан Сабо, предаде РИА Новости.

„Европейските икономически системи понесоха от санкциите срещу РФ десет пъти по-големи загуби, отколкото САЩ. Търговията с Русия, например, се съкрати от 326,5 млрд. евро през 2013 г. до 210 млрд. през 2015 г., докато американската търговия с РФ се понижи от 38,2 млрд. на 23,6 млрд. долара за същия период от време“, пише анализаторът.

„Германия пое инициативата за създаване на обединен западен отговор, въпреки, че бе най-големият икономически партньор на Русия“, добавя той.

Според него, тези загуби обаче не са повод за отслабване на санкционния натиск. Сабо разглежда санкциите срещу Русия като „чиста демонстрация на западната солидарност“.

В същото време не цяла Европа се придържа към същото мнение. Така, регионалният парламент във Венеция на 18 май ще разгледа резолюция срещу санкциите по отношение на Русия, в която става дума и за признаването на правото на Крим на самоопределяне. Инициатори на внасянето на документа са 25-ма депутати от общо 51 във венецианския парламент. Една от причините за предлагането на резолюцията са огромните загуби, които ЕС понася заради санкциите.

Италианското външно министерство заяви, че документът не е нито позиция на страната, нито на региона. Анализаторите не изключват обаче, че инициативата на Венеция може да доведе до отслабване на антируските санкции.