Анализатор: Западната „рецепта за успех“ на Украйна – да я купят на безценица

Ситуацията в Украйна създава фантастичен пейзаж за чуждестранните инвеститори-хищници, които ще изкупят всичко на безценица, смята публицистът от САЩ Дерек Монро, предаде РИА Новости.

Украйна отново и отново преживява същия сценарий на Майдана, превърнал се, по думите на Маркс, от трагедия във фарс. Петро Порошенко нарича вчерашните „борци за свобода” терористи, и внезапно САЩ и хранените от тях медии също обръщат палачинката, отбелязва Монро. Западните информационни агенции откриват в Украйна незнайно откъде появили се терористи, ултранационалисти и дори анархисти, заплашващи да унищожат държавата. По думите на автора, субтитрите на това повтарящо се кино се осигуряват от САЩ и ЕС, които могат да си сменят по свое усмотрение, превръщайки приятелите във врагове и обратно.

Междувременно, Порошенко, който тези дни посети Европа с протегната напред ръка за подкрепа за фалиралата му държава, прие нова военна доктрина, предвиждаща наливане на пари, с които Украйна не разполага, в защитата „от руския империализъм”.

С други думи, пише Монро, правителството възнамерява да се защитава от собствените си граждани в Изтока, собствените си съюзници в Киев, да води пропаганда против руския президент и „империята на злото”, опирайки се на „империята на доброто” и програмите за строги икономии, наложени на това, което някога бе наричано украинска икономика. Всичко това ще се превърне в истински грабеж от страна на чуждестранните компании – купонната приватизация в условията на свободните пари благодарение на западните централни банки и Федералната резервна система на САЩ.

Ако това е „рецептата на успеха”, която Западът е приготвил за Украйна, то е страшно да си представим „рецептата на провала”, пише публицистът. Само да не се наложи на украинците, разплащайки се за своя авантюризъм, да се присъединят към тълпите бежанци в Европа от Сирия, Ирак и Афганистан, добавя още Монро.