Анализатор: Безалтернативността на газовите доставки от Русия дразни Запада

Вариантите, които разглежда Брюксел, за да замени Русия като доставчик на газ за Европа, са несъстоятелни и не могат да осигурят всички енергийни нужди на Европа, и тази реалност кара САЩ и ЕС да нервничат, смята шотландският анализатор Стивън Макмилън.

Вашингтон и Брюксел вече известно време търсят замяна на Русия като доставчик на енергийни ресурси за ЕС, но да се намери замяна на руския газ в момента е невъзможно заради неустойчивата конюнктура на световния пазар, смята шотландският изследовател в сферата на геополитиката Стивън Макмилън, цитиран от агенция „Спутник“.

„Откакто отношенията между Запада и Русия стремително се влошиха след преврата, организиран от САЩ в Украйна, западните стратези неуморно търсят заместители на руските енергийни ресурси за ЕС. В краткосрочен план това е невъзможно и това е реалност, която дразни мнозина във Вашингтон и Брюксел“, подчертава експертът.

Въпреки това, нито  Вашингтон, нито Брюксел са готови да отстъпят, отбелязва Макмилън и допълва, че Западът разглежда редица страни, които в средносрочна или дългосрочна перспектива ще могат да заменят доставките на руски газ или, най-малко, „значително да намалят“ зависимостта на Европа.

Сред „кандидатите“ експертът посочва Ирак и Либия. „Уви, тези държави са изключително нестабилни – заради външната политика на Запад, разбира се, че не могат да бъдат разглеждани в качеството на жизнеспособни варианти“, подчертава Макмилън.

Също така са съмнителни, от гледна точка на анализатора, и такива варианти като Израел, 60% от газа на който отива за вътрешния пазар или Туркменистан, който, според него, ще пренасочи своя износ в Китай.

В същото време, пише Макмилън, Русия и сама успешно диверсифицира своите енергийни доставки.

„Докато Западът нервничи по повод зависимостта на Европа от руския газ, Москва разширява своите енергийни връзки със страните от Азия и Латинска Америка. В допълнение към своите съществуващи проекти Русия разглежда строителството на газопровода „Алтай“, който ще свърже Западен Сибир със северната част на Китай. Освен това Кремъл вече подписа енергиен договор с Аржентина, както и споразумение за сътрудничество в сферата на ядрената енергетика със Саудитска Арабия, дългогодишен сътрудник на САЩ“, отбелязва анализаторът.

Източник: „Руски дневник“