Американците може да останат в Афганистан още десетилетия

Възможно е хиляди американски войници да останат в Афганистан още десетилетия, въпреки плановете на Вашингтон да изтегли по-голямата част от въоръжените си сили през 2017 г.

„Разбрахме, че е просто невъзможно да си отидем оттам“, твърди анонимен висш служител на Пентагона в интервю за „Вашингтон пост“, цитирано от RT, предаде fbr.bg.

„Въоръжените ни сили в Афганистан се нуждаят от подкрепа по въздуха и в разузнаването. Няма да сме готови след три или пет години. Ще трябва да останем още дълго“.

В интервюто се упоменава още, че войските в провинция Хелманд се затрудняват със задържането на бивши територии на талибаните, завзети от САЩ през 2011 и 2012 г.

Командири на американското разузнаване твърдят, че афганистанските войници в Хелманд нямат добър лидер, нито достатъчно оръжия и муниции, за да се справят с талибанските нападения. Някои от тях се сражават вече години без почивка, което е довело до значително понижаване на бойния дух сред редиците.

Макар в региона да е бил отбелязан известен напредък, най-вече с по-бързите доставки на средства за първа помощ, ситуацията остава лоша за разположените в Хелманд войски.

Барак Обама обърна гръб на първоначалните планове на Вашингтон за изтегляне на по-голямата част от американските войски през 2014 г. и измести крайния срок до началото на 2017 г. Очаква се тогава броят на американските войници в Афганистан да намалее от сегашните 9800 до 5500. На този етап няма планове за пълно изтегляне на американските войски.

Това бе повратен момент за мандата на Обама, който обещаваше да „върне войниците у дома“ и увещаваше избирателите, че не подкрепя идеята за „безкрайна война“.