Американски сенатори призовават председателя на ЕК да забрани „Северен поток 2“

Американски депутати изпратили писмо до председателя на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер, съдържащо рязка критика на проекта „Северен поток 2“, предаде ТАСС.

Група сенатори от Конгреса на САЩ начело с демократката Джин Шахин нарекли разширяването на газопровода от Русия в Германия „стъпка назад в плана за диверсификацията на европейските енергийни източници, доставчици и маршрути“, като по този начин призовали за прекратяване на реализацията на проекта.

„Бихме искали да отправим призив за проучване на последиците“ от изграждането на „Северен поток 2“, се казва в писмото, под което са поставили подписите си четирима сенатори от Демократическата партия и шест от Републиканската, включително и сенаторът от Аризона Джон Маккейн, както и бившият участник в президентските избори Марко Рубио.

В документа се твърди, че някои стъпки на Русия са насочени към „подкопаване на мира и сигурността в Европа, включително и посредством използването на енергетиката като лост за политическо влияние“. Изграждането на газопровода, според сенаторите, „би подкопало както проекта за формиране на европейския Енергиен съюз, така и целите на „третия енергиен пакет“.

Според авторите на писмото, „цялата сила“ на юридическите инструменти на ЕС, „включително и разпоредбите за „третия енергиен пакет“, е приложима за проекта за строителството на газопровода по цялата му дължина“. „От наша гледна точка, газопроводът би бил крачка назад в плана на диверсификацията на европейските източници на енергия, доставчици и маршрути“, тъй като ще доведе до това, че ЕС в по-голяма степен ще разчита на „руския газ, транспортиран през Балтийско море“, пишат законодателите.

В документа се отбелязва още, че реализацията на проекта „сериозно би подкопала икономиката на Украйна и другите страни в Централна Европа“, през които транзитно преминава част от руския газ.

„Предвид значителните ресурси, вложени от САЩ и ЕС в стабилизирането на украинската икономика и намаляването на уязвимостта й от Русия, това предложение предизвиква безпокойство у нас“, твърдят сенаторите.

Авторите на писмото обвиняват Москва, че смята да постигне „по-голяма зависимост на ЕС от Русия“ в плана на доставките на енергоресурси. „Газпром“ иска да „използва тази зависимост“ за постигане на геостратегически цели, сред които е „продължаването на дестабилизирането на Украйна“, считат те.

В тази връзка сенаторите припомнят, че по отношение на редица дъщерни структури на „Газпром“ действат санкциите, наложени от САЩ.