Американски самолет, извършващ наблюдателен полет над Русия, кацна извънредно в Хабаровск

Американски самолет, изпълняващ наблюдателен полет в рамките на Договора за открито небе, е кацнал извънредно на летището в Хабаровск, съобщи пред РИА Новости източник в силовите структури на региона.

„Самолетът е изпълнявал полет от Улан-Уде в Якутск. След излитането не се е прибрал единият колесник и е било взето решение за извънредно кацане на летището в Хабаровск. Кацането премина успешно“, заяви събеседникът на агенцията.

От летището потвърдиха информацията. „Чужд самолет извърши аварийно кацане в Хабаровск. Кацането бе извършено успешно в 15 ч. местно време“, отбелязаха от аеропорта.

В териториалното управление на „Росавиация“ за Далечноизточния федерален окръг съобщиха пред РИА Новости, че не коментират ситуации с произшествия на военни самолети.

По-рано стана известно, че от 25 до 30 юли американска мисия ще извърши наблюдателен полет над територията на Русия със самолет ОС135Б.

Договорът за Открито небе (ДОН) е приет от 27 държави в Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) през 1992 г. в Хелзинки. Документът предполага взаимни наблюдателни полети, позволяващи проследяването на движението на войските на териториите на страните-участнички.

В момента участници в договора са 34 държави. Русия е ратифицирала споразумението на 26 май 2001 г., припомня РИА Новости.