Американски политолог: Русия стабилизира икономиката си след санкциите

Твърденията за слабостта на икономиката на Русия са неверни, тя успя да се стабилизира след санкциите, заяви старшият вицепрезидент на вашингтонския Център за стратегически и международни изследвания Хизер Конли, пише РИА Новости.

„Мисля, че като цяло има едно неправилно разбиране за слабостта на руската икономика,“ казва Конли,  която между 2001 е 2005 г. бе помощник държавен секретар на САЩ.

„Очевидно е, че ниските цени на петрола са причина за отслабване (на руската икономика), а санкциите на запада са засилили тези тенденции,“ казва тя. Въпреки това, през последните две години руснаците са стабилизирали икономиката си.

„Съществува определен мит за това, че руснаците са слаби за това да провеждат операции в Сирия и Украйна. Мисля, че ние трябва най-после да разберем, че за продължителен период те успяха да се стабилизират,“ смята Щонли.

Отношенията между Русия и Запада се влошиха покрай ситуацията в Украйна. В края на юли 2014 г. ЕС и САЩ въведоха санкции против определени физически лица и компании, които па-късно преминаха в ограничения към цели сектори на руската икономика. В отговор Русия ограничи вноса на стоки от страни, които въведоха санкции: САЩ, страните от ЕС, Канада, Австралия и Норвегия.

В Кремъл считат за абсурдно свързването на санкциите на Запада с реализирането на Минските споразумения за Украйна, тъй като Русия не е страна в конфликта и обект на споразумението.