Американски медии: Ирак предпочита да си партнира с Москва, а не с Вашингтон в борбата срещу ИД

Разочарован от малко успешните операции на САЩ срещу терористите от „Ислямска държава“ Ирак започва да гледа на Русия като на основен партньор в борбата срещу ислямистите, пише Foreign Affairs, цитиран от РИА Новости.

Иракската армия обяви, че ще създаде център за обмен на разузнавателни данни с Иран, Русия и Сирия. Министър-председателят на Ирак Хайдер ал Абади обяви, че приветства идеята за руски въздушни удари срещу ислямистите в Ирак. Влиятелният аятолах на шиитите Али ал Систани призова за по-широка международна операция срещу „Ислямска държава“, намеквайки, че ще приветства руската подкрепа.

„Ирак все по-често предпочита да си има работа с Русия, отколкото със САЩ“, пише още в статията.

Според иракското външно министерство САЩ поставят прекалено много условия, за да доставят оръжие на страната. Същевременно министърът на отбраната Халед ал Обейди по време на посещението си с Москва обяви, че „руското оръжие се е доказало с качеството си като най-доброто, а САЩ не могат да предоставят нищо подобно“.

Активна подкрепа на руската операция в Сирия изрази и шиитската общност в Ирак. Влиятелното в страната шиитско движение „Бадр“ заяви, че ще приветства въздушните удари на Кремъл и в Ирак и напълно поддържа руската роля в региона, „понеже САЩ са несериозни в борбата си срещу „Ислямска държава“.

„Обикновените хора се интересуват от това как да бъдат изгонени ДАЕШ (арабското название на ИД) от Ирак. Сега те виждат, че Русия действа по-сериозно, отколкото САЩ“, заяви депутатът от иракския парламент Ибрахим Бахр ал-Улум пред вестник New York Times.

Спомняйки си операцията на Вашингтон срещу Саддам Хюсеин, иракчаните сега недоумяват от необяснимия бавен прогрес в борбата на САЩ срещу ИД, отбелязва още NYT. „Американците разполагат с технологии, позволяващи им да открият вода на Марс. Така, защо те не могат да победят ИД?“, пита професорът от Куфинския университет Ахмед Наджи.