Американски компании искали да разширяват производството си в Русия, въпреки санкциите

Американските компании в Русия искат да увеличат производството си въпреки западните санкции, наложени на Москва, е заявил пред „Спутник” заместник-ръководителят на икономическия отдел на руското посолство в САЩ Григорий Засипкин.

Засипкин казва: „Организираме редовни срещи с американския бизнес, големи компании, които имат производство в Русия. Те твърдят, че ще останат на нашия пазар. Не планират да намалят производството.”

Засипкин също така отбелязва, че някои американски компании „дори обмислят разширяване на производството, тъй като с разрастването на Евразийския икономически съюз, пазарът се разширява.”

Русия се опитва да премахне митническите ограничения и да разшири пазара си и в други страни, включително в централна Азия и Армения.

„Американските компании се радват на по-големите възможности. По-лесно е да инвестираш в по-мащабни операции отпреди. Интересът им [към руския пазар] не е изчезнал и дори се е увеличил в някои случаи.”

След упадъка в отношенията между САЩ и Русия, Вашингтон постоянно предупреждава американските компании, както и американските банки, да не работят с руските власти, и че бизнесът с Русия носи определен риск.

Отношенията между САЩ и Русия се обтегнаха след началото на украинската криза и кримския референдум за отделяне от Украйна и присъединяване към Русия, провел се през 2014 г.

Американското правителство предприе твърда политика срещу Русия, обвинявайки я във вмешателство във вътрешните дела на Украйна и няколко пъти ѝ наложи строги икономически санкции.

Русия постоянно опровергава всички обвинения и определя налагането на икономически санкции като вредно.