Американски журналист: САЩ подготвят почвата за явна интервенция в Украйна

Според американския посланик в Киев Джефри Пайет, десантчици от 173-та бригада на САЩ са пристигнали в Украйна „за обучаване на украинските военни“, пише американският журналист Финиън Кънингъм, предаде РТ.

Според публициста, предполага се, че украинските военни ще бъдат обучавани на техника на използване на оръжие, произведено в САЩ.

„Ако примирието на Изток (в Украйна, бел. ред.) бъде нарушено, това ще бъде тревожен сигнал, че САЩ ще бъдат открит участник във всеки сблъсък в Украйна. Не само САЩ, но и двете тясно свързани с Вашингтон държави – Канада и Великобритания. Почти 600 души от тези две страни вече действат в Украйна в качеството на „военни съветници“, отбелязва журналистът.

Кънингъм предполага, че ситуацията с присъствието на чуждестранни военнослужещи на територията на Украйна вече е достигнала критичната точка: всяко явно нарушение на примирието в Донбас ще повлече след себе си появата в зоната на конфликта на военни от гореспоменатите държави. Публицистът смята, че присъствието на „военни съветници“ наред с плановете за предоставяне на летално оръжие на Киев само по себе си представлява нарушение на споразуменията, постигнати в Минск.

Освен това, според журналиста, Съединените Щати режисират информационна кампания срещу Русия, за да оправдаят собствените си военни маневри в Украйна. Така, посланикът на САЩ в Киев Джефри Пайет неотдавна публикува в Twitter снимка на ЗРК „Бук-М2“, придружена с коментар за „най-високата концентрация на руски системи за ПВО в Украйна“. Трябва да отбележим, че въпросната снимка, публикувана от Пайът, е направена преди цели две години в авиосалона МАКС.

На фона на цялата тази колоритна история, добавя Кънингъм, Вашингтон продължава да обвинява Москва „в нарушение на Минските споразумения“, което може да се тълкува като опит на САЩ да режисират такива „действия“ от страна на Русия, на които Белият дом би могъл да даде незабавен отговор. Представителят на Държавния департамент Мари Харф продължава да използва агресивна риторика, твърдейки, че „няма никакви съмнения относно това, че Русия присъства в Украйна“, но при това, както винаги, Вашингтон не представя потвърждения на своите твърдения, пише още експертът.

„От горчивата ирония в тази ситуация просто няма накъде, защото именно САЩ е държавата, която праща свои войски и инструктори в Украйна“, пише американският журналист.