Американски експерти: САЩ знаят малко за конфликтите, в които се намесват

Американските власти изпитват сериозен дефицит на информация относно конфликтите, в които се намесват. Конгресмените, с малки изключения, черпят данни предимно от вестниците, представящи сложните многогодишни отношения в черно-бял цвят. Това заявиха американски експерти в хода на видеомоста Москва-Вашингтон, организиран от МИА „Россия сегодня”.

„Ако говорим за деескалация (на украинската криза), то ние можем да гледаме на ситуацията оптимистично. Грешно е да смятаме, че във външната политика на САЩ има някаква рационалност. Болно ми е да го кажа, но САЩ приличат на пияница по време на десетгодишно пиянство. С каквото и да се захванат – навсякъде е беда. Вторият голям град в Ирак Мосул е превзет от „Ал-Кайда”. Ето един голям успех. Ние знаем как изглежда Либия. Знаем и в какво се превърна Сирия. За съжаление, управляващите в САЩ интервенционисти постоянно интерпретират провалите си като грандиозни успехи”, заяви изпълнителният директор на Института Рон Пол за мир и процъфтяване Даниел Макадамс.

Според него, подкрепящите правителството американски медии в един глас разпалват конфликтите, а после премълчават това, което се случва в проблемните зони след намесата им.

„Водещите медии в САЩ се отнасяха много по-добре към Съветския съюз през 80-те, отколкото се отнасят днес към свободна и демократична Русия. Така че, у нас се наблюдава сериозен информационен дефицит. Руснаците трябва да разберат, че членовете на Конгреса, с много редки изключения, получават всички данни в много филтриран от своите помощници вид, тъй като те четат предимно Washington Post и New York Times, които и днес имат същия поглед върху Русия. Затова не трябва да се започва диалог, ако не сме в състояние да получим пълния спектър от информация”, отбеляза още експертът.

Директорът на института за демокрация Патрик Башам на свой ред заяви, че водещите американски медии делят на черно и бяло страните в конфликтите, засягащи интересите на САЩ.

„В резултат на това, нарушенията от едната страна не попадат в репортажите или не получават необходимото място в тях, а в същото време нарушенията на другата страна са представени във водещите новини и се илюстрират всячески. Стане ли въпрос за Украйна или за Сирия, то през цялото време се говори за белите срещу черните, добрите срещу лошите. И в крайна сметка американските политици се оказват не просто учудени, но и шокирани, когато стане ясно, че черните действително имат какво да кажат, а белите са правили всъщност много лоши неща и са враждебно настроени към страни като САЩ. Смятам, че сирийските бунтовници са прекрасен пример за това”, поясни Башам.

Според експерта, американските власти трябва да разберат, че ситуацията с Украйна, както самото възникване на кризата, така и нейният ход не трябва да бъдат представяни само в черно-бял цвят.

„След това ние ще можем да извлечем някои полезни уроци. Както вече се каза, творците на американската външна политика не се справиха с това през последните десетилетия. Но аз изпитвам предпазлив оптимизъм, че дори в случая с Украйна е възможно тези уроци да бъдат усвоени”, допълни още Башам.