Американски дипломат: Близкият изток счита за силна Русия, а не САЩ

Русия се прояви в Близкия изток като страна, която е готова да действа, и това промени отношението към САЩ на държавите от региона, пише в статия за Politico бившият съветник в Белия дом по близкоизточните въпроси Денис Рос, предаде РИА Новости.

Военната мощ на САЩ в Близкия изток е по-голяма от руската, но местните лидери зачестиха с посещенията си не във Вашингтон, а в Москва. Както отбелязва Рос, арабите и израелтяните „махнаха с ръка” на Обама, считайки го за нерешителен.

„Възприемането е по-важно, отколкото просто мощта: Русия е считана за страна, която е готова да използва силата за влияние в политическия баланс в региона, а нас не”, обяснява дипломатът.

Барак Обама гледа на ситуацията различно, пише Рос. Той е уверен, че използването на сила за отстояване на националните интереси следва да се прилага в много ограничен мащаб, а Москва само печели от своята военна намеса в Сирия.

Страните от Близкия изток, включително съюзниците на САЩ, обаче считат за норма именно политиката на Москва, твърди дипломатът.

„Военната намеса на Русия пречупи ситуацията в Сирия и въпреки мнението на Обама, укрепи позициите на Москва без съществени за нея разходи”, пише Рос.

Според него, сирийската операция не само усили позициите на президента Башар Асад, но и значително изведе Москва от международната изолация.

Нещо повече, сега и самият президент на САЩ звъни на Владимир Путин, за да моли от него помощ за натиск върху Асад. Това ясно показва на чия страна е предимството, се отбелязва в публикацията.

„Близкоизточните лидери също така осъзнават и разбират, че следва да водят преговори с Русия, за да защитят интересите си”, пише Рос. При това, по неговите думи, „би било по-добре, ако в очите на света Путин губеше, но той печели”.

Според Рос, за да оправи ситуацията, САЩ трябва да следват логиката на „силовата принуда”. Дипломатът предлага да се втвърди реториката по отношение на Иран, да се подготви въоръжаването на сунитските племена в Ирак, а така също Русия да бъде заплашена със създаване на безполетни зони в Сирия.