Американски военни се страхуват за живота си в Черно море

Пентагонът призна, че имитацията на атаката на Су-24 срещу американския боен кораб е оказала деморализиращ ефект над екипажа на кораба. Всички членове на 27-членният екипаж на кораба са подали рапорт за оставка, предаде ИТАР-ТАСС.  Членовете на екипажа изтъкнаха, че нямат намерение да рискуват живота си.

В понеделник Пентагонът излезе с изявление, в което се твърди, че руският изтребител-бомбардировач Су-24 нееднократно е прелетял в непосредствена близост до американския боен кораб Donald Cook в Черно море и при това няколко пъти е имитирал бойна атака.

Представителят на Пентагона Стивън Уорън нарече тези маневри застрашаващи и недопустими, тъй като деморализират личния състав на кораба и влияят негативно на общия психологически климат сред военнослужещите.

В последно време, Donald Cook е третият американски кораб, изпратен да патрулира във водите на Черно море. Според конвенцията на Международната морска организация, американските кораби не могат да престояват във водите на Черно море повече от 14 денонощия и превишаването на този срок, дава правото на Русия да извърши ракетна атака и да унищожи тези кораби, без да е необходимо да обяви война на САЩ. Осъзнавайки възможността за подобни действия от страна на Русия, членовете на екипажа и командирите на американските военни кораби се страхуват за живота си. И макар Пентагонът да обеща да повиши застраховките на военkослужещите от 1 млн. до 3 млн. долара, това не успокоява никого, тъй като твърде малък е шансът да оцелееш в открито море и след това да получиш застрахователна сума.