Американски анализатор: Руските кораби с крилати ракети притежават съкрушителна сила

Използването на крилатите ракети срещу „Ислямска държава” в Сирия, изстреляни от акваторията на Каспийско море (26 пуска по 11 цели), привлече вниманието на международните наблюдатели, пише за портала War is boring американският журналист и военен експерт Дейвид Екс, цитиран от РИА Новости.

Не на последно място, отбелязва Екс, следящите ситуацията в Сирия бяха удивени от малките габарити на руските кораби, от които бяха изстреляни ракетите.

„Една от най-големите изненади за онези, които се интересуват от Русия, беше размерът на корабите. Те не бяха с водоизместимост повече от хиляда тона. Те са наистина малки”, казва Ерик Вертхайм, автор на 16-то издание на „Гид на световните бойни флотове на Военноморския институт на САЩ”, цитиран от Екс.

Най-малките американски кораби, които разполагат с подобно оръжие на борда си (многоцелеви крилати ракети „Tomahawk” BMG 109) са разрушителите (ескадренни миноносци) „Arleigh Burke”. Пълната водоизместимост на миноносците от първа серия е 8448 тона, на втора серия – 9073 тона, а за миноносците серия IIA – 9648 тона, добавя експертът.

Американските и руските кораби с крилати ракети на борда се различават и по дължина – най-дългите кораби от проект 11661 са 102,1 метра, а дължината на корабите от проекта „Буян-М” е 74,1 метра. Дължината на миноносците „Arleigh Burke” надвишава 150 метра. Американските бойни кораби от крайбрежната зона (програма LCS – Littoal Combat Ship) също са малогабаритни, но за разлика от корабите на военноморския флот, носят на бода си само ракети с малък обсег.