Американски анализатор: Путин надигра Обама на политическата сцена

Руският президент Владимир Путин се справя с международните проблеми по-добре, отколкото президентът на Съединените Щати Барак Обама, заяви американският експерт в областта на геополитиката Ерик Драйцер в интервю за Press TV, предаде РИА Новости.

„Путин го надигра, надхитри го по сирийския и по украинския въпрос, по въпроса за икономическите санкции и за „Южен поток“, отбелязва анализаторът, добавяйки, че Обама иска да „засегне Путин както лично, така и като демонизира него и Русия на политическо и дипломатическо равнище“.

Според Драйцер Съединените щати са обезпокоени от това, че Русия се чувства достатъчно уверено на международната сцена и е в състояние да защитава себе си и своите интереси. Точно това, подчертава Драйцер, дразни Вашингтон.

По-рано, припомнят от телевизията, Обама заяви, че Путин иска да възстанови славата на съветската империя, разрушавайки при това икономиката на своята страна.

„Съобщенията, че руската икономика се намира в силен упадък, са силно преувеличени, и са всъщност продукт на западната и  американската пропаганда, а не на икономическата реалност”, заяви Драйцер.

САЩ, по мнението на експерта, по този начин се опитват да възстановят своята хегемония в бързо променящото се геополитическо пространство.