Американски анализатор обясни защо западните медии мълчат за жертвите на коалицията на САЩ в Сирия

Западните медии игнорираха съобщенията за жертви сред цивилното население след въздушните удари на водената от САЩ коалиция по сирийското село в околностите на Манбидж, тъй като основната им задача е да правят пиар на британското и американското правителства в региона, счита издателят и редактор на сп. Politics First Маркус Папандопулос.

Според него основната задача на западните медии е да създадат образ на Великобритания и САЩ като „символи на цивилизацията, демокрацията и защитниците на човешките права и свободи“. Затова не е учудващо, че те не афишират последиците от действията на ВВС на САЩ в Сирия.

Папандопулос добавя още, че е важно да се разбира какви са взаимоотношенията между медиите и правителствата на западните страни.

„Медиите в САЩ и Великобритания“ не са независими – те са част от политическия елит на Лондон и Вашингтон. Тяхната работа и задължение е да насочват управляващите сили, да им влияят и да създават вътрешна подкрепа за американската и британската политика, където и да се намират целите им“, счита журналистът.

Според него Сирия едва ли ще успее да постигне официално осъждане на въздушните удари на американската коалиция, тъй като Великобритания или САЩ по-скоро, ще наложат вето на резолюцията в Съвета за сигурност на ООН. „За съжаление, ние живеем в свят, където престъпленията на американските власти не се разкриват пред западната аудитория“, резюмира Папандопулос.

По-рано се появи информация, че в резултат от въздушни удари на международната коалиция, водена от САЩ, в село, разположено северно от Манбидж, са загинали няколко десетки цивилни. Това стана известно след като сирийските власти се обърнаха към ООН. Представителите на Централното командване на САЩ на свой ред заявиха, че ударите са били насочени срещу позициите на „Ислямска държава“ в Манбидж и може „да са довели до загуби сред цивилното население“.