Американски анализатор: Не трябва да се подценява увеличаващата се мощ на руската армия

Не бива да се подценяват успехите, които постигнаха руските военни напоследък, затова американската армия следва да отговаря на съвременните предизвикателства, свързани с това, че балансът на военната мощ в момента претърпява промени, счита професорът Лексингтънския институт Даниел Гуре, предаде РИА Новости.

„Руската военна модернизация и предизвикателствата, която тя поставя пред САЩ, са публично признати на най-високо ниво в министерството на отбраната. Заместник-министърът на отбраната Робърт Уорк заяви, че САЩ губят предимството си в технологиите пред Китай и Русия във въздушната и морската области, средствата за радиоелектронна борба, космоса, надеждната връзка и др. Аналогични мнения изказват и председателят на Обединения комитет на началника на щабовете Джоузеф Данфорд, както и началник-щаба на сухопътните войски генерал Марк Мили“, посочи той.

Анализаторът отбелязва, че Русия е разработила нови междуконтинентални балистични ракети, както и нови самолети, атомни подводници, танкове и системи за ПВО. Част от това въоръжение руските военни демонстрираха успешно по време на военната операция в Сирия и става ясно, че руското оръжие поставя определени предизвикателства пред американските интереси, пише Гуре.

Той отбелязва, че желанието на американските военни да оправдаят опасенията си относно бързия темп на модернизация на руската армия е напълно естествено. Според анализатора въоръжението, което руските ВКС използваха успешно в Сирия, поставя определени предизвикателства пред американските военни.