Американски адмирал: Обама ни унизи и пред съюзниците, и пред враговете

Администрацията на американския президент Барак Обама предприема политически стъпки, които в бъдеще са способни да разрушат военната мощ на САЩ, пише във Washington Times адмиралът в оставка Джеймс Лайънс, бивш главнокомандващ Тихоокеанския флот на Щатите.

Споразумението по иранската ядрена програма, според Лайънс, представлява пълна капитулация на Обама, предал националните интереси на Съединените щати в ключов за тях район – Персийския залив.

„Той унизи тази велика страна пред нашите приятели, съюзници и, особено важно, пред нашите врагове. Той усили нашия съперник. Нещо повече, той стана гарант, че Иран не само ще получи възможност да създаде собствено ядрено оръжие, но и ще получи достъп до конвенционални въоръжения” – е категоричен адмиралът.

Джеймс Лайънс критикува Белия дом за плановете по секвестиране на бюджета: 50% съкращения в случай на приемане на програма, засягаща финансирането на Пентагона. Покрай орязването на финансирането, се планира да се съкрати числеността на личния състав на Сухопътните войски и ВМС до показатели от времето на първата половина на 20 век.

Според адмирала Барак Обама при планиране на бъдещите съкращения използва въоръжените сили на САЩ, за да прокара своите политически и социални приоритети, докато въоръжените сили се намират в сериозен упадък.

Лайънс обръща внимание на изявление на шефа на Пентагона Ащън Картър, че от следващата година трансексуалните ще получат възможност да постъпят на служба в армията. Адмиралът е категоричен, че това ще подкопае моралните устои на службата в американските въоръжени сили.

Адмиралът цитира изследване на Каролинския институт в Швеция, в който под наблюдение се намирали 324 души, които си сменили пола по хирургически път. След 10 г. у тези хора са установени психологични проблеми, а равнището на суицидите сред трансгендерите нараснал в сравнение с аналогичните показатели у хората със сходни психични проблеми, но чиято гендерна идентичност съвпада с вписания пол при раждането. Лайънс е уверен, че това не проблем, с който въоръжените сили трябва да си имат работа.