Американският самолетоносач за $13 милиарда се оказа небоеспособен

В САЩ се отлага приемането на въоръжение на най-новия самолетоносач USS Gerald R. Ford (CVN-78), съобщи CNN.

Доклад на Пентагона, който се оказал на разположение на телевизията, се съобщава за проблеми при кацането и излитането на самолети от палубата на самолетоносача, управлението на въздушното движение, както и за пропуски в системите за защита на кораба и доставките на въоръжение.

„Ако тези проблеми не бъдат решени, те съществено ще ограничат възможностите на CVN-78 за водене на бойни действия“, посочва в доклада директорът за тестове и оценка на Пентагона Майкъл Гилмор.

Четирите системи, които не са в изправност, оказват влияние върху важни части от полетите, пише той. По думите му, ако тези проблеми не бъдат решени, боеспособността на кораба ще бъде сериозно ограничена.

За решаването им обаче ще трябва да бъдат проектирани отново системите за изстрелване на самолети и прихващането им. Целият този процес пък отново ще забави пускането на самолетоносача, който трябваше да се присъедини към флота на САЩ още през септември 2014 г.

След изваждането от употреба на US Enterprise през 2012 г. Вашингтон разполага с 10 самолетоносача. Забавянето в пуска на USS Gerald R. Ford предизвика удължаването на експлоатацията на останалите кораби, за да може флотът да покрие ангажиментите си по света. Това доведе до допълнително натоварване и стрес връху моряците и членовете на екипажа.

Докладът идва няколко дни, след като флотът обяви, че новият самолетоносач няма да е готов преди ноември 2016 г. заради проблеми с тестовете. Сега датата на пускане може да бъде отложена за 2017 г.

USS Gerald R. Ford е първият от три поръчани самолетоносача от този клас за общо $42 милиарда.

Цената му обаче набъбна с $2.3 милиарда до близо $13 милиарда. Но властите от флота и Министерството на отбраната на САЩ продължават да твърдят, че проблемите с пускането на 335-метровия самолетоносач са в резултат от решението на Пентагона през 2008 г. за изграждане на усъвършенстван кораб.