Американският политолог Пол Крейг Робъртс поиска руско гражданство

Американският икономист, политически и икономически наблюдател Пол Крейг Робъртс помоли в иронична форма руския президент Владимир Путин да му предостави руско гражданство, съобщава RT

„Сега, когато агентът на ЦРУ Крейг Тимбърг в качеството си на репортер на Washington Post ме разобличи и освети като руски агент, бих искал да знам дали мога да поискам от Вас руски паспорт и малко дипломатическо убежище, ако е възможно, като помощник пресаташе в руското посолство във Вашингтон, докато не напусна страната. Знам, че дадохте паспорт на Стивън Сегал, затова се надявам, че да си руски агент е също толкова престижно, колкото да си преподавал бойни изкуства на руснаци“, се казва в заявлението на Робъртс, публикувано на сайта му Foreign Policy Journal.

Политологът обяснява, че не знае колко плащат на агентите, но моли да му преведат парите по сметка в руска банка, като призовава Путин да действа колкото се може по-бързо: „Днес-утре току-виж съм прочел във Washington Post, че аз и моят колега, агентът на КГБ Роналд Рейгън, нарочно сме намалили данъците на богатите, за да направим капитализма толкова отблъскващ, че американският народ да се надигне срещу него (капитализмът, бел.ред.)“.

Робъртс призовава Путин да не мисли, че разкриването му като агент и просто опит на ЦРУ да го вербува. „Моята критика срещу политиката на Вашингтон, която нагнетява напрежение между ядрените държави, и подкрепата ми за Вашата политика, насочена към снемане на напрежението, съвсем не е шпионско прикритие. Аз наистина предпочитам мира пред термоядрената война. В САЩ подобни позиции предизвикват подозрение, но се надявам в Русия да не е така“, подчертава той.

„С нетърпение си чакам паспорта“, допълва политологът.

Порталът Strategic Culture Foundation отбелязва, че сайтът на Робъртс и на още един член на администрацията на Рейгън – Дейвид Стокман, са в „черния списък на руската пропаганда“, публикуван на сайта PropOrNot, на който се позовава в материала си Washington Post.