Американските власти признаха, че са „извивали ръцете“ на предприемачите с изискването да не присъстват на Петербургския икономически форум

Администрацията на САЩ е „извивала ръцете“ на американските предприемачи с цел да ги откаже от посещение на Петербургския международен икономически форум (ПМИФ). Това призна по време на брифинг пред журналисти представителят на пресслужбата на Държавния департамент Джон Кирби, предаде ТАСС.

„Ние представихме политиката си по отношение на Русия пред американския бизнес в многобройни формати. В крайна сметка ръководството на всяка компания трябва да вземе свое решение“, заяви официалният представител на американското външнополитическо ведомство, коментирайки информацията за намерението на ръководителя на петролния гигант Exxon Mobil Рекс Тилерсън да присъства на ПМИФ.

Кирби се престори, че не е чул въпроса за това дали намеренията на ръководителите на западния бизнес и длъжностните лица от Западна Европа да участват в ПМИФ не показват, че режимът на санкциите срещу Русия на практика се разпада.

Според дипломата „болшинството от американските компании разбира, че присъствието на форума изпраща неправилни сигнали за приемливостта на действията на Русия“. „Ние много ясно сигнализираме в сътрудничеството си с американските компании, че, според нас съществуват очевидни, както икономически, така и свързани с репутацията рискове, отнасящи се до сътрудничеството на високо равнище с правителство, което нарушава най-основните принципи на международното право, осъществявайки военна намеса в съседна страна“, заяви Кирби.

Той отново потвърди, че позицията на администрацията на САЩ относно участието в ПМИФ не се е променила. Американското правителство няма да бъда представено на форума на нито едно равнище, уточни представителят на Държавния департамент.