Американската политика е виновна за недобрите отношения между Русия и САЩ, смята Сергей Рябков

Политиката на Вашингтон е виновна за това, че след Студената война Русия и САЩ не са успели да изградят силни връзки. Това заяви заместник-министърът на външните работи на Русия Сергей Рябков в интервю за „Коммерсант”.
„Не се опитвам да опростя нещата и да сведа сложна материя до прости отговори. Обаче съм убеден, че основната и главната причина е нежеланието на САЩ да възприемат реалността такава, каквато е. САЩ са убедени, че са спечелили Студената война, а Русия като наследник на Съветския съюз е победеният. От това следва, че Москва трябва да се подчинява и в международните отношения и връзките си със САЩ да се поставя в позицията на младши партньор”, заяви Рябков в отговор защо Москва и Вашингтон не са успели да изградят отношения, които да са устойчиви на кризи като украинската.
„В действителност ни се отрича правото да имаме собствени национални интереси. Отрича се възможността да съществува ценностен модел, различен от този, към който се придържат САЩ и други западни страни”, допълни заместник-министърът.