Американец и руснак извършиха транстихоокеански полет с балон

Руснакът Леонид Тюхтяев и американецът Трой Брадли поставиха нов световен рекорд за разстояние, изминато с въздушен балон. Двамата са на път да подобрят и рекорда за най-продължително време във въздуха.

Балонът им “Двата орела” излетя миналата неделя от Япония и трябваше да се приземи в Канада или САЩ. Но заради атмосферните условия въздухоплавателите промениха курса си и се насочиха към Мексико. Очаква се да кацнат по-късно днес, пише nakratko.bg.

Балонът е оборудван с навигационни прибори, които им позволяват да поддържат нужния курс, а също и с инструменти, които събират данни по време на полета.

Капсулата на балона е така проектирана, че в нея да могат двама души да прекарат нормално 10 дни.

За да поставят нов рекорд трябва да надминат предишното най-добро постижение с поне 1 %. През 1981 година е поставен рекордът, който не е победен официално до днес – 5208 мили преодоляна дистанция. Още в четвъртък обаче двамата въздухоплаватели се похвалиха в Twitter, че са изминали 5261 мили (8467 км), съобщава ВВС.

Рекордът остава неофициален, докато данните от полета не бъдат официално потвърдени от Асоциацията по аеронавтика на САЩ и Международната асоциация по аеронавтика. Това може да отнеме няколко седмици.

Предишният рекорд за най-дълго прекарано време в полет е още по-стар – от 1978 година, когато е извършен първият трансатлантически полет с балон, продължил 137 часа, 5 минути и 50 секунди.
За да подобри и това постижение екипажът на “Двата орела” трябва да се носи из въздуха поне 138 часа и 45 минути. За момента не се знае кога и точно къде ще се приземи балона.