Ал. Симов: България спечели нов президент – човек, който ГЕРБ и Борисов не могат да контролират

Победата е за българския народ, който съвсем ясно, с гласа си показа, че гласува за промяна, за това България да не остава в същото състояние. България спечели нов президент – човек , който ГЕРБ и Бойко Борисов по никакъв начин не могат да контролират. Това каза за предаването „12+3“ по „Хоризонт“ членът на Изпълнителното бюро на БСП Александър Симов:

Наистина, победата е за ген. Радев, който показа, че има качества за президент и привлече вот от всички партии. Независимо от митологията, която ГЕРБ се опитва да наложи, че той е избран от гласовете на ДПС, всъщност разбивката на вота показва, че за генерал Радев гласуват хора от абсолютно всички партии, включително и поддръжници на ГЕРБ, които очевидно също искат да видят някаква промяна.

Според Симов,  няма опасност от нова политическа криза заради избора на Радев. Ако има генератор на политическа криза, това е лицето Бойко Борисов, който в последните няколко месеца се опита да превърне в национална трагедия собственото си падане от власт, заяви той.

Кризата е единствено и само в главата на Бойко Борисов. БСП има ангажимента да увери всички български граждани, че няма да допусне нестабилност и няма да допусне криза. Колкото до заглавието в западните медии, искам да ги изкоментирам официално, тъй като, опасявам се, те издават едно радикално неразбиране на българския вот. В нито един момент залогът на тези избори не е бил геостратегическата ориентация на страната. Залогът беше промяната на управлението тук. Тези приказки за „проруски генерал“, за „кандидата на Кремъл“, са само митове, с които се опитваха да захранят остатъците от дясното пространство, за да могат ГЕРБ да се опитат да си осигурят победата. От вота на българите се видя, че по никакъв начин, в нито един момент битката не е била Запад-Изток, а беше битка на промяната срещу мрачното статукво.

Ген. Радев е повтарял по време на цялата си кампания, че санкциите срещу Русия трябва да отпаднат,  но това не означава, че е кандидат на Кремъл, коментира Симов и изтъкна, че в ЕС има много гласове за отпадането на санкциите.

Според БСП настоящият парламент „вече е обречен“ и не може „да произведе работещо правителство“ и ще върне мандата, отчете Симов:

След това се стига до предсрочни избори! Но, преди да се стигне до тях, България има да реши още един по-тежък въпрос – по какви правила и как ще се проведат следващите парламентарни избори – дали ще бъдат по мажоритарната система, която много българи гласуваха да бъде въведена изцяло… Има много технически неща за правене до предстоящите предсрочни парламентарни избори.