Алексей – един бесарабски българин в размирна Украйна

На скоро, представителят на българското малцинство в Украйна – Антон Киссе, съобщи за българските медии, че все повече българи гинат в продължаващия конфликт. Има наши сънародници, мобилизирани от новата власт, има и такива, сражаващи се на страната на опълчението. Самият Киссе е от хората, опитващи да пазят неутралитет в сложната ситуация. Това ни накара да потърсим връзка с българи в размирната държава. За съдействие се обърнахме към една от патриотичните организации, за които знаем, че поддържат връзки с българските общности зад граница – Български национален съюз. От там откликнаха на молбата ни и се свързаха с техни симпатизанти сред българите в Украйна. Представяме ви едно интервю на Пламен Димитров с Алексей Алфатарла:

Алексей е наш симпатизант от българската общност в Бесарабия. Макар все още да не е идвал в България, той много обича родината ни и винаги говори с възторг за нея. Тази любов има дълбок корен – негов прадядо (Тодор Алфатарла) е сред доброволците в българското опълчение, по време на Руско-турската освободителна война. Алексей е сред тези българи, които застанаха на страната на руското опълчение, след като конфликта в Украйна се задълбочи. Какви са мотивите му за това, ще се разбере от думите му. Предавам изцяло това, което казва, дори и да не съм на 100% съгласен с него на места (аз лично съм по-предпазлив по отношение на руската политика). Единствената ми намеса е чисто стилистична, тъй като българският на Алексей не е литературният с който сме свикнали:

– Какво е положението на българската общност в Украйна при новата власт?

– Нещата не са еднозначни. Киссе се договаря в Киев, шовинистите да не припарват в Бесарабия, защото ще избухнат размирици. Той ще направи всичко възможно, това да не се стане. Но българите са мобилизирани против волята им. Заплашват ни със затвор, ако не искаме да воюваме. Или просто ни лъжат. Както стана с брат ми. Казаха му, че ще служи в Болград, но го изпратиха да воюва под Донецк.

– Какво мислиш за режима в Киев?

– Марионетки на САЩ, също както е и в България.

– В конфликта в момента, може ли да се каже, че бесарабските българи заемат страна?

– Бесарабските българи помнят, че Русия им даде земя, за да се установят. Помнят, че Русия освободи България от турско робство. Подкрепяме Русия и хората от Донбас. За това сега аз съм под Луганск. Вярвам, че славянският свят трябва да е единен, а Православната църква да възвърне силата си. Трябва и България отново да се въздигне. Когато с приятелите ми приключим тук, бих дошъл. Ако се наложи, един ден, бих се сражавал за България, срещу ислямисти или други врагове, както някога прадядо ми. България отново трябва да бъде велика страна. Трябва да си върнем земите, които безсрамно ни откраднаха след 1919 г.

– Искаш ли да кажеш нещо на хората в България?

– България отново ще се изправи на крака! Тя не е нужна на никой друг, освен на нас българите. Въпреки, че сме родени в Бесарабия, тя е в сърцата ни! Нас ни боли за нея, ден и нощ, тя ни е родина, наша майка!

След тези силни думи, само мога да пожелая на Алексей, скоро да види майка България. И дано Бог да пази него и всички наши братя в размирна Украйна!

Снимката е от протест в Одеса – бел Н.Р. /nreporter.info/