Александър Симов директно от Крим: „Хората са щастливи и празнуват”

Наш специален кореспондент Александър Симов преди минути в телефонен разговор разказа за обстановката на полуостров Крим. Както писахме по-рано, Александър Симов е изпратен специално в Крим от Национално сдружение „Русофили”, той изпълнява мисия на наблюдател по време на референдума за независимост в Крим .
– Александър, каква е атмосферата в Крим в момента?
– Навсякъде цари празнична атмосфера, обстановката е спокойна, хората са щастливи. По думите им, те са чакали този момент повече от 20 години. Никой от тях обаче, не посочва като главна причина за присъединяването на Крим към състава на Руската Федерация – влизането в ЕС. Те са категорични, че не ЕС е причината за желанието им да бъдат част от РФ. Единствената причина, поради която са гласували единодушно е, Крим отново да бъде руски, какъв-то е бил преди десетилетия. Жителите на Крим искат само две неща – спокойствието и сигурността, които те няма да имат в състава на Украйна. Именно Русия може да им даде онази сигурност и свобода, за която са бленували последните десетилетия – далеч от набезите и терора на украинските националистическите групировки, така наречените „майдановци”, „бандеровци“ и прочие.
Вчера, след като приключи гласуването и бяха огласени резултатите, местните жители се отдадоха на истинско празнуване, почти до сутринта хората в Севастопол и целия Крим се веселяха. Провеждаха се различни културни мероприятия, така например в Перикоп, се състоя грандиозен концерт, в който взеха участие популярната група „Любе”, легендарните „Земляне” и много други звезди на руската естрада и шоубизнеса.
Днес атмосферата на целия полуостров е същата. Хората са щастливи и празнуват.
– Александър, имаше ли провокации тези дни, особено вчера?
– Всичко беше спокойно, хората гласуваха честно, без натиск от когото и да било. Провокации не е имало нито терористични, нито пропагандистки или други. Всичко мина спокойно, честно, с висока избирателна активност. Днес обстановката е празнична, а културните мероприятия продължават. Референдумът за независимост на Автономна Република Крим премина спокойно, мирно и законно. Аз лично не съм чувал да е имало каквито и да било провокации.