Александър Медведев: “Газпром“ остава най-надеждният доставчик за Европа

До 2035 г. „Газпром“ има дългосрочни договори за 4 трилиона куб. м за Европа
Русия е предпочитаният доставчик на газ за европейския пазар и ще остане най-рентабилен и надежден източник на газ в Европа, каза във вторник изпълнителният директор на „Газпром“ Александър Медведев, цитиран от Platts.

Медведев каза на Европейската газова конференция във Виена, че американският втечнен природен (LNG) газ е бил „голяма надежда” за Европа. През 2016 г. обаче Русия е достигнала рекордно ниво на доставка на газ за Европа през – почти 180 млрд. куб. метра, което доказва позицията на Русия като водещ доставчик на газ за Европа, пише publics.bg

„Русия е единственият доставчик на газ, който може надеждно и гъвкаво да доставя газ във всякакви количества. Ние може да доставим, каквото Европа иска, имаме капацитет за допълнителна доставка на 150 млрд. куб. м годишно”, каза Медведев.

В очевидна препратка към износа на американски втечнен природен газ, който започна през февруари миналата година, Медведев каза, че Европа е избрала руския газ, въпреки наличието на нови възможности за доставка, пише още Platts.

„Нашите клиенти разполагат с много разнообразни опции, но те продължават да купуват от „Газпром“. Това е добър индикатор, че при наличието на нови алтернативни газови ресурси, нашият газ е и ще бъде най-конкурентен в Европа”, каза Медведев.

Той добави, че доставките на втечнен природен газ са зависими от променливите цени, докато доставката по газопроводни по дългосрочни договори са по-надеждни.

На въпрос от журналисти дали моделът на дългосрочните газови договори е под въпрос, Медведев отговори, че системата все още работи.

Той добави, че до 2035 г. „Газпром“ има дългосрочни договори за 4 трилиона куб. м, което дава сигурност на търсенето за следващите 20 години. По думите му това означава и гарантирани инвестиции в новата инфраструктура, особено що се отнася до планираните от „Газпром“ проекти за газопроводи до Европа.